Leirikesä ry viettää tänä vuonna 70-vuotisjuhliaan ja on volyymiltaan maamme suurin lasten leirijärjestö. Ehkäisevän lastensuojelutyön järjestönä Leirikesä toteuttaa leirejä ja kerhoja kaikille Suomen 7–16-vuotiaille lapsille ympärivuotisesti.

Leirikesän leireille ja kerhoihin osallistuu noin 4500 lasta ja nuorta vuosittain. Järjestö tuottaa vuodessa jopa noin 100 päiväleiriä ja 20 yöleiriä, jotka pidetään koulujen loma-aikoina. Lisäksi Leirikesä pyörittää viittäkymmentä partiomaista kerhoa eri puolilla maata.

Tänä kesänä noin 2 000 yöleiriläisestä yli puolet sai alennetun leirimaksun Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tuella. Tuettu loma on noin 50 prosenttia normaalia leirihintaa edullisempi. Se myönnetään sosiaalisin, taloudellisin tai terveydellisin perustein.

– Tarjoamme huoltajillekin hengähdyshetkiä, kun lapset pääsevät leireillemme – näin lisäämme koko perheen hyvinvointia. Jopa 97 prosenttia asiakkaista suosittelee leirejämme. Näin suureen perheiden luottamukseen täytyy olla tyytyväinen, sillä satsaamme paljon muun muassa ohjaamiseen ja leiriohjelmaan, kertoo Leirikesän hallituksen puheenjohtaja Juuso Luomala.

Leirikesän leireille voivat osallistua kaikenlaiset lapset. Leirikesä tarjoaa elämyksellisiä leirejä Hyvinkään Kiljavalla myös lapsille, jotka tarvitsevat muita enemmän tukea ja apua leirin aikana. Kehitysvammaiset lapset ovat voineet osallistua leireille vuodesta 1998.

– Osa lapsista tarvitsee leirillä ollessaan muita lapsia enemmän aikuisen tukea. On tärkeää, että pystymme mahdollistamaan leireillemme osallistumisen myös leiriavustajan kanssa ja tuetuissa pienryhmissä, sillä enemmän tukea tarvitsevat leiriläiset hyötyvät toiminnastamme erityisesti, avaa Luomala.

Leirikesä on myös suuri nuorten työllistäjä, sillä järjestössä työskentelee joka vuosi yli kolme sataa 15–35-vuotiasta kausityöntekijää. Leireille lapsena ja neljänä vuonna työntekijänä osallistunut 19-vuotias Totte Teittinen kehuu Leirikesän leirien yhteisöllisyyttä.

– Arvostan Leirikesää erityisesti yhteisönä ja turvallisena paikkana, jossa kaikki lapset ja työntekijät saavat olla rauhassa omia itsejään ja auttavat pyyteettömästi toinen toisiaan. En usko, että missään muussa työpaikassa tutustuu niin laajasti erilaisiin ja eri-ikäisiin ihmisiin. Olen myös Leirikesällä työskennellessäni oppinut löytämään omat vahvuuteni ja intohimoni. Leirikesällä kaikki lapset ja aikuiset pääsevät osaksi suurta ja merkityksellistä yhteisöä.”

Leirikesän toiminnan katsotaan alkaneen vuonna 1954, kun Helsingin Partiopoikapiirin sosiaalisille poikaleireille alettiin ottaa myös ei-partiolaisia mukaan. Vuonna 1972 lanseerattiin Leirikesän nykyinenkin pääponnistus eli Kiljavan Leirikesä Hyvinkäällä ja tytöt otettiin leireille mukaan. Vuonna 1981 Pääkaupunkiseudun Partiolaiset perusti Leirikesä ry:n huolehtimaan kasvaneesta leiritoiminnasta. Leirikesä toimii nykyisinkin osana pääkaupunkiseudun partioyhteisöä.

Lisätietoja:

Hallituksen puheenjohtaja Juuso Luomala, 040 745 9182 tai juuso.luomala(at)leiri.fi 

Leirikesän yksittäisille, täysille kesäleireille osallistuu jopa 300 lasta. Osa heistä saapuu Hyvinkään Kiljavan leirikeskukseen busseilla, osa omalla kyydillä, kuva: Petteri Keskikuru.
Lapsia ja nuoria bussin edessä saapumassa Kiljavalle