Leirikesän leireille osallistui kesällä 2020 noin 3 500 lasta ja nuorta. Miten tämä tehtiin koronaturvallisesti poikkeusolosuhteissa?

Leirikesä ry on Suomen suurin kaikille avointen lastenleirien järjestäjä. Leiritarjonta on monipuolista, ja poikkeusoloissa erilaisten leirimuotojen hyviä puolia pystytään joustavasti yhdistelemään.

Kesällä 2020 johtotähtenä oli tarjota lapsille hauskaa lomatekemistä ja odotettu leirielämys pitkän etäkevään jälkeen, turvallisesti ja perheiden arkea tukien. Turvallisuutta lisäävät erityisjärjestelyt olivat osa jokaisen leirin suunnittelua ja toteutusta.

Kanootit


Kiljavan Leirikesä

Kiljavan Leirikesän leirit järjestetään tavallisina kesinä ulkona: Kaikki ohjelma tapahtuu pääsääntöisesti ulkona ja sisätilojen käyttö on vähäistä. Ruokailua varten leirialueella on erillinen ruokailukatos ja yöpyminen tapahtuu teltoissa. Tämä luo jo lähtökohtaisesti koronavirukselle huonot edellytykset päästä leviämään leirillä. Silti suurimmat koronavuoden muutokset tehtiin Kiljavan Leirikesän leireillä.

Suurella leirialueella oli neljä alaleiriä

Normaalisti jopa 220 lasta kerrallaan vetävä leiri oli jaettu kesällä 2020 neljään, reilun 30 lapsen alaleiriin. Palo, Kipinä, Hehku ja Liekki muodostivat kukin oman kokonaisuutensa, jolla jokaisella oli oma leirialue, leiritarvikkeet ja leirihenkilökunta. Kiljavan leirikeskuksen leirialuetta laajennettiin viereiselle partiolaisten metsäleirialueelle, jolloin jokaiselle alaleirille saatiin riittävästi omaa tilaa eivätkä alaleirit kohdanneet toisiaan leiriviikon aikana.

Leiriohjelma toteutettiinkin pääsääntöisesti omissa alaleireissä ja keskusaukion toimintapisteitä (mm. kiipeilyseinä, trampoliini, kanootit), saunoja ja uimarantaa päästiin käyttämään yksi alaleiri kerrallaan. Leirin aikana ruokailtiin muutaman kerran oman alaleirin kanssa keskusaukion ruokailukatoksella, muutoin ruokaa laitettiin trangialla omassa alaleirissä (mikä oli leiriläisistä yksi leirin parhaista asioista!) tai syötiin alaleirissä keskuskeittiön valmistamaa ruokaa.

Loppukesästä koronatilanteen helpottaessa monia alkukesän rajoituksia pystyttiin höllentämään.

Yöpyminen pienemmissä telttakunnissa

Aiemmista vuosista poiketen moni leiriläinen otti mukaan oman teltan yöpymistä varten. Yöpyminen tapahtui tuttuun tapaan yhdessä oman sisaruksen tai ystävän kanssa, nyt vain pienemmissä telttakunnissa. Leirikesän teltat olivat käytettävissä niille, joilla ei ollut omaa telttaa.

Mitä lapsille jäi erityisesti leiristä mieleen?

Uiminen, kiipeily, kaverit, mustikoiden poimiminen, trangialla ruuan tekeminen, disko, teltassa nukkuminen ja kaikki muukin oli kivaa.
Pääsin kiipelilyseinällä ylös asti ja ylös laatikoilla.
Sateenropina teltan kattoon. Uiminen, Kanttiini.

- Otteita asiakaspalautteesta 2020


Kesärinteen Leirikesän pienet yöleirit

Kesärinteen leirikeskuksessa Tuusulassa leirit pystyttiin järjestämään lähes normaaliin tapaan. Leirien osallistujamäärää pienennettiin vähän, jotta väljyyttä tuli tarpeeksi ja leirin kokonaisvahvuus pysyi max. 50 henkilössä.

Myös Kesärinteellä osa leiriläisistä nukkui teltassa, vaikka sisämajoituskin oli mahdollinen. Ohjelmaa toteutettiin pääosin ulkona ja mm. keskiviikon lähiretkipäivä oli monen leiriläisen mieleen.

Mitä lapsille jäi erityisesti leiristä mieleen?

Uudet kaverit
Makkaratikkujen tekeminen itse
Kanoottipuuhat jäi mieleen todella kivana asiana. Harmitti, kun leiri loppui.
- Otteita asiakaspalautteesta 2020


Leirit terveysturvallisuus edellä

Leirien terveysturvallisuus oli kaiken toiminnan lähtökohtana. Leirille sai osallistua vain terveenä ja henkilökunnalla oli tarkat toimintaohjeet siitä, miten toimitaan, jos joku lapsista tai henkilökunnasta alkaa oirehtimaan leirin aikana. Ohjelman rakenteen lisäksi leireillä kiinnitettiin erityistä huomiota käsien pesemiseen sekä leiripaikan oven kahvojen ja pintojen pyyhkimiseen (vessat, ruokapöydät yms).

Kesän aikana Leirikesän 21 yöleirille osallistui 1 634 leiriläistä. Yhtään yöleiriä ei peruttu koronavirustilanteen vuoksi eikä yöleireillä tapahtunut altistumisia.